Crescandu-l pe Cain

de Dan Kindlon

Coperta Crescandu-l pe Cain - 1

De ce anume au nevoie baietii si nu primesc? Dan Kindlon, Ph.D., si Michael Thompson, Ph.D., explica modul in care baietii trebuie sa navigheze intr-o societate plina de idei gresite despre masculinitate. Trecand peste teoriile invechite despre „vinovatia mamei”, „biologia baiatului” si „testosteronul”, autorii ne dezvăluie adevăratele provocări emotionale a baietilor si modul in care societatea le influenteaza dezvoltarea.

Kindlon si Thompson argumenteaza ca alfabetizarea emotionala este cel mai valoros cadou pe care il putem oferi fiilor nostri, indemnand parintii sa recunoasca pretul pe care baietii il platesc atunci cand ii indrumam spre un anumit standard de masculiniatate. Totodata identifica provocarile sociale si emotionale pe care baietii le intampina la scoala si cum ii putem ajuta ca parinti si indrumatori pe baieti sa-si cultive constientizarea emotionala si empatia - oferindu-le conexiunile vitale si sprijinul de care au nevoie pentru a gestiona presiunile sociale.

Plina de informatii valoroase si sfaturi practice, Crescandu-l pe Cain ii ajuta pe parinti, educatori si pe oricine ii pasa de baieti sa-i inteleaga si sa-i sprijine in calatoria lor catre varsta adulta.

Baietii sunt invatati de mici copii, in mod involuntar, sa fie baieti, asa cum fetele sunt invatate sa fie fete. Prin toate gesturile si atitudinile infime, etalate fie evident, fie la un nivel imperceptibil cu ochiul liber, mamele si tatii, profesorii si restul adultilor, dar si prietenii, le modeleaza comportamentul urmand un model inconstient. Din pacate, ceea ce primesc inca din primii ani de viata este o lectie de stoicism, despre cum baietii isi controleaza emotiile si trebuie intotdeauna sa-si dovedeasca competenta si meritul.
Un subiect foarte actual si doi autori, Dr. Michael Thompson si Dr. Dan Kindlon, cu o fina intelegere si perspectiva. Crescandu-l pe Cain este o carte extrem de apreciata despre viata emotionala a baietilor, scrisa pentru parinti, dar si pentru toti cei implicati activ in educarea copiilor. Ce-i face, in multe situatii, pe baietii nostri atat de agresivi, lipsiti de consideratie, brutali si manipulatori in relatiile cu sexul opus, consumatori de alcool, droguri si senzatii tari, teribilisti si orbi la conflictul creat in jurul lor? Sunt acesti copii altii decat cei pe care i-am iubit si alintat in pruncia lor? Ce se intampla cu fiul ajuns la pubertate? Este la mijloc alteceva decat tetosteronul? In goana lor catre "Marele Imposibil" - idealul masculin al "barbatului adevarat" - copiii nostri pierd pe drum ceva de nepretuit: capacitatea de a se accepta pe ei insisi.
Plini de pasiune pentru munca lor si de empatie, din postura de terapeuti specialisti in psihologia baietilor, cei doi autori ne ofera nu atat solutii pentru cresterea si educarea baietilor, cat mai ales un tablou plin de intelegere si compasiune al baietilor in societatea moderna, prinsi in conflictul intern dintre atasament si independenta, dintre energie, impulsuri si reguli, dintre emotii si lipsa limbajului emotional si a cadrului necesar pentru a le exprima, dintre incapacitatea familiei de a intelege schimbarile prin care trec si "cultura cruzimii" si stereotipurile masculinitatii care se perpetueaza de la o generatie la alta in grupurile de baieti.
*
O carte ca o scrisoare deschisa si atinge cu delicatete fondul problemei: in fiecare baiat agresiv exista durere si dezamagire si exista resentimentul fata de incapacitatea celor dragi de a crea o punte peste separarea care se adanceste intre ei si ceilalti; in fiecare baiat retras se zbate disperarea de a nu se ridica la standardele artificial impuse si de a nu gasi o comunicare emotionala reala cu ceilalti; iar fiecare baiat "normal", inconjurat de prieteni si plin de succes social, are multe sanse sa invete, inainte de a deveni barbat, ca de fapt este pe cont propriu. Ne va fi mai bine noua, ca societate, si lor, ca indivizi, daca avem curajul acum sa privim in oglinda si sa intelegem ca noi punem bazele analfabetismului emotional al baietilor, iar apoi ii invinovatim pe acesti copii si adolescenti de lipsa de empatie si perspectiva.

Gabriela Deniz, Senior Editor

Daca iubesti un baiat, ai fost un baiat sau iti pasa de baieti si de felul in care acestia vor deveni barbati, citeste aceasta carte. Kindlon si Thompson echilibreaza in mod perfect stiinta exacta cu istorioare cu talc si introspectii captivante si utile reusind sa scrie o carte superba.

Edward M. Hallowell

Cartea scrisa de Dan Kindlon si Michael Thompson este, de departe, cea mai buna lucrare pe care am citit-o in materie de carti adresate parintilor de baieti. Crescandu-l pe Cain ofera dovezi coplesitoare cu privire la modul in care gestionam in mod eronat nevoile emotionale ale baietilor si in acelasi timp ofera sfaturi care trebuie luate ad litteram de oricine se afla in postura de a influenta dezvoltarea unui copil.

Colorado Springs Independent

Dr. Dan Kindlon este psiholog clinician si cercetator specializat in problemele comportamentale ale copiilor si adolescentilor. Preda psihologia copilului la Universitatea Harvard, unde face parte din colectivul academic din 1985. Este psihoterapeut cu practica privata si consilier scolar de peste 20 de ani. A scris numeroase articole de specialitate si mai multe carti, intre care, in afara de Crescandu-l pe Cain:

Too Much of a Good Thing: Raising Children of Character in an Indulgent Age (2001)

Tough Times, Strong Children: Lessons From the Past For Your Child's Future (2003)

Alpha Girls: Understanding the New American Girl and How She Is Changing the World (2006)

Dr. Michael Thompson este un renumit psiholog de copii care sustine conferinte pe plan international pe teme legate de dezvoltarea baietilor si conduce ateliere pentru parinti, profesori si studenti axate pe rezolvarea de probleme in parentaj. Este consilier scolar si consultant scolar deosebit de apreciat de scoli si parinti, activand in prezent in cadrul unei scoli de baieti din Boston. Are o experienta de mai mult de 15 ani ca terapeut si consilier pentru familie si copil. Intre cartile scrise de el, singur sau in colaborare, se regasesc titluri precum:

Crescandu-l pe Cain

Prieteni buni, dusmani aprigi

Educatie fara constrangeri

E baiat ! - Dezvoltarea fiului tau de la nastere pana la optsprezece ani

Homesick and Happy: How Time Away from Parents Can Help a Child Grow (2012)

Număr de pagini400
Anul publicării2024
Limbă:Română
Tip copertă:Broșată
ISBN:5948417340423
Editura:Herald

Cumpără cartea de pe:

Cărturești

Recenzii

  • Ai citit această carte?

    Spune-ți părerea acordând-i o notă

Loading recommendations...

Loading recommendations...