Sa vina socialismul!

de Thomas Piketty

Coperta Sa vina socialismul! - 1

Istoria ne va arăta dacă termenul socialism a murit şi trebuie înlocuit.

În ce mă priveşte, consider că el poate fi salvat şi, mai mult, că rămâne termenul cel mai potrivit pentru a ilustra ideea unui sistem economic ca alternativă a capitalismului. În orice caz, nu este suficient să fim contra capitalismului sau neoliberalismului, ci trebuie mai ales să fim pro altceva, ceea ce înseamnă să identificăm cât mai precis sistemul economic cu care dorim să-l înlocuim, societatea echitabilă la care ne gândim, oricare ar fi numele pe care le vom da acestora. A devenit o banalitate să spunem că sistemul capitalist actual nu are viitor întrucât adânceşte inegalităţile şi conduce la epuizarea resurselor planetei, doar că, în absenţa unei alternative clare, sistemul prezent mai are încă multe zile de trăit.


Cititorul interesat de subiect va regăsi unele dintre gândurile sale în această carte în care am strâns toate articolele publicate în fiecare lună în ziarul Le Monde între septembrie 2016 şi iulie 2020. Acestea nu reprezintă nimic altceva decât o încercare perfectibilă a unui cercetător în ştiinţele sociale de a se angaja în viaţa cetăţii şi în miezul actualităţii cu toate riscurile pe care le implică acest demers. -- Thomas Piketty

Thomas Piketty, născut în suburbia pariziană Clichy pe 7 mai 1971, este unul dintre cei mai importanţi și apreciaţi economiști francezi contemporani. Este director de studii la École des hautes études en sciences sociales (Școala de Înalte Studii în Știinţe Sociale – EHESS) și profesor la École d'économie (Școala de Economie) din Paris.

Lucrările lui se concentrează pe economia publică, mai ales pe inegalitatea de venituri și de bunăstare. Este autorul bestsellerului Capitalul în secolul XXI (2013), carte tradusă în 40 de limbi, printre care și în română (Litera, 2015), și vândută în peste două milioane și jumătate de exemplare. Cartea de faţă, apărută la sfârșitul anului 2019 și care este într-o oarecare măsură continuarea celei dintâi, are în vedere în primul rând inegalităţile de venituri în diferite societăţi de-a lungul istoriei.


Număr de pagini272
Anul publicării2023
Limbă:Română
Tip copertă:Broșată
ISBN:9786063380358
Editura:Litera

Cumpără cartea de pe:

Cărturești

Recenzii

  • Ai citit această carte?

    Spune-ți părerea acordând-i o notă

Loading recommendations...

Loading recommendations...