Ultima noapte de razboi, prima zi de pace

de Haralamb Zinca

Coperta Ultima noapte de razboi, prima zi de pace - 1

Fascinatia lui Haralamb Zinca pentru cel de-al Doilea Razboi Mondial continua cu Ultima noapte de razboi, prima zi de pace, in care documentele, jurnalele de operatii ale regimentelor si diviziilor si amintirile fostilor combatanti se impletesc armonios, transformandu-se intr-un omagiu adus ostasilor romani care si-au facut datoria pe campul de batalie.
Haralamb Zinca a continuat sa caute in arhive adevarurile „razboiului din umbra“, operatiunile de intoxicare a lui Hitler, schimburile de mesaje secrete dintre aliati privind frontul din Ardeni, care nu au vazut inca lumina zilei, sfarsitul lui Hitler, capitularea Germaniei si sfarsitul razboiului, grabit de actul de la 23 August 1944. Si nu s-a oprit aici. Scriitorul a avut privilegiul de a intervieva supravietuitori ai marilor batalii duse pentru eliberarea nordului Transilvaniei, Budapestei, Cehoslovaciei, ale caror amintiri, publicate in acest volum, va vor atrage si fascina.
Haralamb Zinca (pseudonimul literar al lui Hary Isac Zilberman) s-a nascut pe 4 iulie 1923, la Roman. A scris peste 50 de romane politiste si de spionaj, dar si jurnale de front si carti de cercetare istorica. Este considerat parintele literaturii de gen din Romania, Sfarsitul spionului fantoma fi ind prima carte de spionaj scrisa de un autor roman, iar O crima aproape perfecta, prima carte politista. A fost unul dintre cei mai vanduti scriitori romani ai epocii sale.
Cartile lui, tiparite in tiraje de 250 000-300 000 de exemplare, se epuizau in doar cateva zile. Cazurile inventate de el erau atat de surprinzatoare, incat anchetatorii profesionisti ii cereau sfaturi pentru rezolvarea unor cazuri reale. A fost distins cu Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti – pentru cartea-document Si a fost ora H (1971) – si cu Premiul Uniunii Scriitorilor (1976). A murit, dupa o lunga suferinta, la Bucuresti, pe 24 decembrie 2008.

Număr de pagini270
Anul publicării2021
Limbă:Română
Tip copertă:Broșată
ISBN:9786069605943
Editura:Publisol

Cumpără cartea de pe:

Cărturești

Recenzii

  • Ai citit această carte?

    Spune-ți părerea acordând-i o notă

Loading recommendations...

Loading recommendations...