Cărțile recomandate de Bill Gates în 2024
Femeile din umbra
Autoarea bestsellerului Aleea cu licurici.
Cele care lipsesc. Cele uitate. Cele curajoase... Femeile.
Și femeile pot fi eroi.
Când tânăra Frances „Frankie“ McGrath, asistentă în devenire, aude aceste cuvinte neașteptate, are o revelație. Crescută pe idilica Coronado Island și ținută într-o bulă de către părinții ei conservatori, s-a mândrit întotdeauna că făcea ceea ce trebuia, că era o fată bună. Dar în 1965 lumea se schimbă, iar Frankie realizează dintr-odată că există o altă alegere pentru viața ei. Când fratele ei pleacă în războiul din Vietnam, ea se înrolează dintr-un impuls ca asistentă în armată, urmând calea lui.
Deoarece soldații trimiși în Vietnam sunt atât de tineri și neexperimentați, Frankie este copleșită de haosul și distrugerile provocate de război, cât și de trauma neașteptată a întoarcerii acasă într-o Americă schimbată și divizată din punct de vedere politic.
Romanul Femeile din umbră spune povestea unei femei plecate la război, dar aruncă o lumină asupra tuturor femeilor care și-au pus viețile în primejdie pentru a-i ajuta pe ceilalți. Femei ale căror sacrificii și implicare față de țara lor au fost mult prea des uitate. Un roman plin de conștientizări, de o frumusețe lirică, Femeile din umbră reprezintă povestea profund emoționantă, bine spusă, a unei eroine al cărei idealism extraordinar și al cărei curaj în fața pericolului definesc o întreagă generație.
Femeile din umbră este un exemplu de ficțiune istorică de cel mai înalt nivel. Atât de mișcătoare, de dureroasă, și totuși atât de plină de optimism. Bravo! Mi-au plăcut Privighetoarea și Cele patru vânturi, dar Femeile din umbră este favorita mea.
-- Nicholas D. Kristof, câștigător al premiului Pulitzer
Una dintre cele mai mari povestitoare ale vremurilor noastre, Kristin Hannah abordează unul dintre cele mai crude și înfiorătoare războaie ale secolului trecut: Războiul din Vietnam. Femeile din umbră dezvăluie contribuțiile semnificative și sacrificiile imense ale infirmierelor militare care au servit într-un război ai cărui decidenți au refuzat să recunoască chiar și faptul că ele au fost acolo. Poate că nimic nu poate aduce liniștea unei națiuni care încă se rușinează că și-a huiduit eroii care s-au întors din război, dar eroina, Frances McGrath, stârnește o compasiune profundă și lacrimi pentru fiecare soldat în parte – și mai ales pentru femeile din umbră, care s-au sacrificat atât de mult. Niciodată un roman de război nu s-a metamorfozat atât de profund într-o poveste a inimii umane.
-- Delia Owens, autoarea bestsellerului Acolo unde cântă racii
Un roman care uimește prin sacrificiu și înalță prin eroism... un omagiu important, întârziat, adus infirmierelor curajoase care au servit în Vietnam.
-- Bonnie Garmus, autoarea romanului Lecții de chimie
Generozitate infectioasa
Ultimii ani au fost cam dificili pentru optimisti. Sperantele ca internetul ar putea aduce oamenii impreuna au fost zdrobite de problemele ridicate de retelele de socializare. In incercarea de a afla daca exista o cale de intoarcere, Chris Anderson a avut privilegiul de a-i cunoaste pe cei mai indrazneti ganditori ai lumii, care si-au impartasit cele mai inaltatoare idei. Inspirat de acestia, considera ca este in puterea noastra sa transformam indignarea in optimism. Totul se rezuma la a regandi una dintre virtutile umane fundamentale: generozitatea. Ce-ar fi daca generozitatea ar putea deveni contagioasa?
Din aceasta carte vei afla:
cum un frizer din Londra a inceput sa tunda gratuit persoane fara adapost si a generat o adevarata miscare;
cum doi anonimi au donat cate 10 000 de dolari pentru 200 de necunoscuti si au descoperit ca majoritatea beneficiarilor au dorit sa-si arate recunostinta facand propriile acte de generozitate;
cum TED insusi s-a transformat dintr-un summit anual de nisa intr-un far global al ideilor, postand conferintele online fara restrictii si permitand unor milioane de oameni sa aiba acces gratuit la cunoastere.
Spunand aceste povesti pline de inspiratie, Anderson ne-a oferit „prima carte captivanta scrisa vreodata despre generozitatea umana” (Elizabeth Dunn). Mai important, ne ofera un ghid despre cum sa facem propriile acte de generozitate – fie ca este vorba despre daruri sau bani, timp, talent, conexiune sau bunatate – si cum sa incurajam, cu ajutorul internetului, alte acte de generozitate si sa producem schimbari cu impact global.
Aceasta carte a fost un cadou extrem de necesar pentru inima mea obosita si bombardata de stiri. Intr-o perioada in care ni se spune constant ca suntem mai divizati si mai combativi ca niciodata si ca viitorul va aduce doar mai multa calamitate si disperare, Chris Anderson ne prezinta o serie impresionanta de dovezi care sustin impactul enorm si transformator al generozitatii – cel mai frumos dintre imboldurile umane. Generozitate infectioasa este o combinatie de date incontestabile si de povesti incredibil de emotionante. Cat de minunat este sa invatam ca aparent acte mici si modeste de bunatate pot avea un impact semnificativ si ca generozitatea este la fel de contagioasa ca orice virus! Am parcurs aceste pagini cu un sentiment tot mai mare de bucurie si am ramas plina de inspiratie si de speranta. — Elizabeth Gilbert, autoarea bestsellerului Mananca, roaga-te, iubeste
Cu adevarat plina de inspiratie! Aceasta este prima carte captivanta scrisa vreodata despre generozitatea umana. Va schimba modul in care vezi lumea din jur. — Elizabeth Dunn, psiholog social si expert in stiinta fericirii
Concisa si profunda, aceasta carte cu adevarat excelenta va avea un mare impact asupra problemelor-cheie ale timpurilor noastre. — Alain de Botton, autor si filosof
O carte frumoasa – lucida, calda, inteligenta si convingatoare. — Steven Pinker, profesor de psihologie la Universitatea Harvard si autorul cartilor Ingerii mai buni ai naturii noastre si Rationalitatea
Daca vrei sa ajuti la crearea unei lumi mai echitabile si nu stii de unde sa incepi, cartea aceasta este pentru tine! — Bill Gates
Brave New Words
Whether we like it or not, the AI revolution is coming to education.
In Brave New Words, Salman Khan, the visionary behind Khan Academy, explores how artificial intelligence and GPT technology will transform learning, offering a roadmap for teachers, parents, and students to navigate this exciting (and sometimes intimidating) new world.
But Brave New Words is not just about technology - it's about what this technology means for our society, and the practical implications for administrators, guidance counsellors, and hiring managers who can harness the power of AI in education and the workplace. Khan also delves into the ethical and social implications of AI and GPT, offering thoughtful insights into how we can use these tools to build a more accessible education system for students around the world.
How To Know a Person
If you are going to care for someone, you must first understand them. If you're going to hire, marry, or befriend someone, you have to be able to see them. If you are going to work closely with someone, you have to be able to make them feel recognized and valued. As David Brooks observes, "The older I get, the more I come to the certainty that there is one skill at the center of any healthy family, company, classroom, community or nation: the ability to see each other, to know other people, to make them feel valued, heard and understood."