Chiar daca ti-e frica… actioneaza

de Susan Jeffers

Coperta Chiar daca ti-e frica… actioneaza - 1

Chiar dacă ți-e frică… acționează / Feel the Fear and Do It Anyway® de Susan Jeffers este o carte care îți va așeza ochelarii adevărului pe ochi pentru a-ți arăta lumea văzută fără frici. Este o carte de dezvoltare personală care te va ajuta să îți identifici, înțelegi și în cele din urmă, înfrângi, fricile personale, pentru a reuși astfel să obții mai mult de la viață. Este cartea care îți va fi de un real folos dacă vrei să îți sporești încrederea în sine, dacă vrei să devii mai hotărât, dacă vrei să preiei frâiele vieții tale și să te lași mai puțin influențat de alții, și de ce nu, dacă vrei să îți faci visurile să devină realitate…

Susan Jeffers a fost doctor în psihologie și autoarea mai multor volume de „self-help” care au cunoscut un succes răsunător la public. „Chiar dacă ți-e frică… acționează”, a fost refuzată inițial de edituri cu atâta convingere, încât, unul dintre refuzuri a sunat în felul următor: „Lady Di ar putea să pedaleze goală pe străzi, împărțind cartea gratis, că tot n-ar citi-o nimeni”… Ulterior cartea s-a vândut în peste două milioane de exemplare și a fost tradusă în peste 35 de limbi. Alte titluri de succes din palmaresul autoarei sunt: Feel the Fear… and Beyond (Simte frica... și dincolo de ea), The Little Book of Confidence (Micuța carte a încrederii) și Life is Huge! (Viața e uriașă!).

Autoarea pornește de la premisa că fiecăruia îi este frică de ceva: de vorbitul în public, de a-și impune punctul de vedere, de a lua decizii, de intimitate, de schimbarea locului de muncă, de singurătate, de bătrânețe, de șofat, de pierderea unei persoane dragi, de a pune capăt unei relații, etc. Însă tot ea crede că:

„Vei fi, poate, surprins și încurajat să afli că, deși incapacitatea de a-ți învinge frica poate să pară o problemă psihologică și să o simți ca atare, în cele mai multe cazuri nu este. Eu cred că este în principal o problemă de educație și că, prin reeducarea gândirii, vei putea să accepți că frica e un simplu fapt al vieții, nu o barieră în calea succesului.”

Susan Jeffers povestește că s-a luptat ea însăși cu frica în tinerețe și că momentul ei de „iluminare” a survenit nu după vreo discuție cu un maestru Zen, ci, după ce a citit sloganul unei companii aeriene: „Ieși în lume”. Constatând că se rupsese de lume din cauza fricilor și dorind să și le depășească, Susan Jeffers s-a documentat la modul cel mai serios, citind cărți, participând la workshopuri, vorbind cu oamenii care erau dispuși să o asculte, și astfel, treptat, a reușit să se elibereze de propriile temeri, constatând în același timp că, mulți alți indivizi se confruntau cu aceeași problemă ca și ea. Din dorința de a-i ajuta s-a născut cartea de față care își propune să schimbe modul de gândire al oamenilor, autoarea fiind de părere că frica trebuie scoasă din domeniul terapiei psihologice și adusă în domeniul educației.

DE CE NE ESTE TEAMĂ?

Potrivit lui Jeffers, frica poate fi defalcată pe trei niveluri.

PRIMUL NIVEL: Povestea de suprafață – include două tipuri de temeri:

1. cele care se „întâmplă pur și simplu: bătrânețea, invaliditatea, pensionarea, singurătatea, plecarea copiilor de acasă, etc.

2. cele care necesită o anume acțiune: reluarea studiilor, luarea deciziilor, schimbarea carierei, legarea de prietenii, încheierea sau începerea unei relații, vizita la medic;

AL DOILEA NIVEL: temeri care implică egoul: refuzul, succesul, eșecul, vulnerabilitatea, să fii înșelat, să fii neajutorat, dezaprobarea, pierderea, etc

AL TREILEA NIVEL: Atitudinea de genul: Nu pot să fac față!

De fapt, autoarea crede că: la baza tuturor temerilor noastre se află frica că nu vom face față tuturor provocărilor vieții, concluzionând că: „Dacă ai ști că poți face față la orice îți apare în cale, de ce ți-ar mai fi frică? De nimic probabil…”

Iar odată ce te vei convinge de faptul că poți face față la oricare dintre provocările vieții nu vei mai simți nevoia să controlezi nimic din lumea exterioară: ce face partenerul tău de viață, ce fac prietenii tăi, ce fac copiii tăi, ce se întâmplă la interviu, ce se întâmplă la locul de muncă, ce se întâmplă în noua ta carieră, ce se întâmplă cu banii tăi sau ce se întâmplă la bursa de valori. Cu alte cuvinte:

„Ca să-ți diminuezi temerile, nu trebuie decât să-ți crești mai mult încrederea în propria capacitate de a face față la orice îți apare în cale.”

Așadar, în opinia lui Susan Jeffers, frica apare din cauza unei neîncrederi în sine. O neîncredere pe care o transmitem mai departe aproape inconștient de câte ori le spunem celor dragi: „să ai grijă!”, întrucât aceste cuvinte ascund un dublu mesaj: „Lumea e foarte periculoasă”... și... „tu nu vei putea să-i faci față”. Partea proastă este că, alimentați cu atâta neîncredere de-a lungul vieții, ajungem să acumulăm deficite mari de încredere (frici) care ne împiedică să obținem ceea ce ne dorim de la viață.

ADEVĂRURILE FRICII

Autoarea redă câteva realități pe care le-a descoperit după ce a divorțat și a trebuit să învețe să se descurce din nou singură:

ADEVĂRUL NR. 1: Frica nu dispare niciodată atât timp cât continui să mă dezvolt, cu alte cuvinte, frica ta nu va dispărea, dar relația ta cu ea se va schimba;

ADEVĂRUL NR. 2: Singura modalitate de a scăpa de frica de a face ceva este să fac lucrul respectiv; altfel spus, frica de anumite situații dispare abia în momentul în care te confrunți cu ele;

ADEVĂRUL NR. 3: Singura modalitate de a mă simți mai bine în propria piele este să acționez; pentru că, atunci când ai făcut ceva ce nu știai sigur că poți face capeți și un plus de încredere în sine foarte valoros.

ADEVĂRUL NR. 4: Nu numai eu simt teamă atunci când mă aflu pe un teritoriu necunoscut, ci toată lumea o simte; dar asta nu trebuie să ne împiedice să acționăm.

ADEVĂRUL NR. 5: Să acționezi, chiar dacă ți-e frică, este mai puțin înspăimântător decât să trăiești cu frica profundă ce provine din sentimentul neputinței; altfel spus, teama resimțită dacă nu îți asumi riscuri este mai mare decât cea resimțită atunci când îți asumi riscurile;

Jeffers numește aceste realități ADEVĂRURILE FRICII, adăugând în legătură cu ele:

„Trebuie să te hrănești cu ele în permanență până devin parte din ființa ta – până începi să-ți schimbi comportamentul și să te îndrepți către scopurile dorite, în loc să te retragi.”

NU FRICA ESTE PROBLEMA

Din moment ce toată lumea resimte frică, concluzia este că nu frica este adevărata noastră problemă, ci modul în care o stăpânim.

„Pentru unii frica este irelevantă. Pentru alții, creează o stare de paralizie. Primii își stăpânesc frica de pe o poziție de putere (prin alegere, energie și acțiune), pe când ultimii o stăpânesc de pe o poziție de durere (prin neputință, depresie și paralizie)… Secretul de a face față fricii îl constituie trecerea de la o poziție de durere la una de putere. Atunci, faptul că ți-e frică devine

Autoarea dezvăluie aici graficul De-la-durere-la-putere și te învață să îl aplici în viața ta. Jeffers îți pune la dispoziție chiar și un vocabular pe care să îl folosești ca semn al evoluției tale dinspre „durere” spre „putere”, oferindu-ți explicații detaliate în legătură cu diferențele pe care le presupune la nivel emoțional și psihologic folosirea unor anumiți termeni în defavoarea altora. Ca să ne rezumăm la un singur exemplu, autoarea recomandă folosirea lui „știu că” în loc de „sper că” pentru că fiecare dintre noi deține în lăuntrul său resurse incredibile de putere pe care nu le-a folosit încă.

Număr de pagini256
Anul publicării2023
Limbă:Română
Tip copertă:Broșată
ISBN:9786303031583
Editura:ACT si Politon

Cumpără cartea de pe:

carturesti.ro

Recenzii

  • Ai citit această carte?

    Spune-ți părerea acordând-i o notă

Se încarcă recomandările...

Se încarcă recomandările...