Drumul de sare
de Raynor Winn
Drumul de sare este un roman captivant, inspirat dintr-o poveste reală, care ne demonstrează încă o dată că viața vine în viteză peste noi cu răsturnări copleșitoare de situație pentru care nu suntem niciodată pregătiți. Liniștea și stabilitatea de care ne bucurăm la un moment dat pot dispărea peste noapte, chiar și dintr-o neatenție, așa cum este cazul protagoniștilor acestui roman, iar tot ce ne rămâne de făcut ulterior este să ne adaptăm, să ne reinventăm, să ne recalibrăm și să reînvățăm să trăim în noul scenariu…
Povestea adevărată a lui Moth și a lui Raynor Winn a stârnit încă de la apariția ei, în anul 2018, un interes enorm atât din partea cititorilor obișnuiți, cât și din partea criticilor. Dacă dai o simplă căutare pe Google după titlul cărții, motorul de căutare îți va returna peste 100 de milioane de răspunsuri. Pe Amazon Marea Britanie cartea are peste 37.000 de recenzii de la cititori, majoritatea pozitive și cam tot atât de multe și pe Amazon Statele Unite ale Americii.
Succesul ieșit din comun al cărții se datorează faptului că povestea are toate ingredientele unei scrieri de succes: este reală, stârnește compasiune și empatie, prezintă o soluție ieșită din comun pentru o problemă gravă, descrie pas cu pas o călătorie lungă, plină de provocări, al cărei sfârșit nu este câtuși de puțin previzibil, implică pierdere, suferință, dramă, dar și o abordare optimistă a dificultăților pe care viața ni le scoate la un moment dat în cale, o abordare pe care, probabil, ne-am dori să o putem avea cu toții în fața problemelor noastre.
Iată mai jos doar o parte dintre izbânzile acestei cărți:
- A devenit bestseller Sunday Times, în septembrie 2023;
- A câștigat premiul RSL Christopher Bland Prize în 2019;
- A fost finalistă în 2018 pentru premiul Costa Biography Award;
- A fost inclusă în topul The Guardian pentru cele mai bune cărți ale verii;
- A fost numită de The Times „cea mai inspirațională carte a anului”.
Povestea îi are în centrul atenției pe Moth și Raynor Will care se bucurau de o viață tihnită și liniștită la ferma lor din Țara Galilor, când, un tzunami a venit fără milă peste ei, luând cu el tot ce aveau mai scump: ferma pe care o restauraseră cu drag și o transformaseră într-o afacere profitabilă de familie și sănătatea lui Moth, diagnosticat cu o boală incurabilă. Trebuie să recunoaștem că nu la asta te aștepți la 50 de ani, vârsta protagoniștilor noștri, după o viață de muncă și sacrificii…
Cum au ajuns aici? Deși sună ciudat, vinovatul a fost un prieten. Un prieten care îi convinsese cu ani în urmă să investească într-o companie. Când afacerea a eșuat, cei doi au fost informați că prin contractul pe care îl semnaseră se angajaseră să plătească datoriile. Prin urmare, în ciuda eforturilor pe care le-au făcut pentru a-și demonstra nevinovăția în instanță, în cele din urmă și-au pierdut atât casa, cât și terenul pe care îl dețineau. Întâmplarea a făcut ca la o zi după aflarea veștii că își pierduseră casa și afacerea care le asigura traiul de zi cu zi, să afle și diagnosticul lui Moth: degenerare corticobazală, o boală neurologică incurabilă care avea să îi afecteze treptat capacitatea de a vorbi, de a înghiți, de a se mișca, dar și judecata și memoria.
Ce ar face oricare dintre noi în momentul în care ar rămâne fără casă și fără nicio sursă de venit și ar afla că partenerul lui de viață este pe moarte?
Ceea ce pentru foarte mulți dintre noi reprezintă un răspuns prea greu de dat, și e și normal din moment ce nu mulți oameni se pricep să iasă cu grație din „fundăturile” vieții, pentru Moth și Ray a fost o decizie luată într-o secundă, care a părut pe moment convenabilă pentru amândoi. Ideea i-a fost inspirată lui Raynor de o carte pe care o citise la 20 de ani, despre un bărbat care a străbătut pe jos toată Coasta de Sud-Vest, împreună cu câinele lui.
Cartea se intitula „Five Hundred Mile Walkies”. Așa cum a reușit acel bărbat, aveau să reușească și ei, ghidați de „Micul ghid esențial al lui Paddy Dillon/ Walking the South West Coast Path: National Trail From Minehead to South Haven Point, un ghid de călătorie cu informații foarte detaliate și foarte cuprinzătoare despre toate lucrurile minunate pe care aveau să le întâlnească pe acest traseu.
Și apropo de frumusețea de neegalat a Coastei de Sud-Vest a Marii Britanii, încercați să vă găsiți timp pe parcursul lecturii să căutați imagini pe Google cu minunatele localități străbătute de Raynor și Moth. Veți descoperi astfel unele dintre cele mai pitorești locuri de pe Pământ, și cine știe, e posibil să vă vină astfel și noi idei de vacanță…
Coasta de Sud-Vest este o regiune însorită situată în sud-vestul Angliei, cuprinzând zona de coastă din comitatele Devon, Cornwall și Dorset. Aici veți găsi pe lângă unele dintre cele instagramabile peisaje, plaje frumoase, sate istorice și trasee de drumeție spectaculoase. Traseul Coastei de Sud-Vest, este lung de aproximativ 1000 de kilometri, având ca punct de plecare Minehead (Somerset) și ca punct de finish Poole în Dorset.
Raynor Winn este autoarea și protagonista cărții de față, reușind prin stilul ei simplu, extrem de sincer și foarte autentic să cucerească inimile a sute de mii de cititori încă de la prima ei carte, „The Salt Path”, care a staționat aproape doi ani în topul celor mai bine vândute cărți The Sunday Times. Succesul primei cărți a justificat scrierea celei de-a doua, „The Wild Silence”, cele două titluri vânzându-se până în momentul de față în aproape un milion de exemplare. Raynor Will este și autoarea cărții „Landlines” în care povestește întâmplări și impresii din timpul parcurgerii pe jos a unui traseu de 1000 de mile, din Scoția, până la Traseul Coastei de Sud-Vest.
Număr de pagini | 368 |
---|---|
Anul publicării | 2024 |
Limbă: | Română |
Tip copertă: | Broșată |
ISBN: | 9786303032566 |
Editura: | ACT si Politon |
Cumpără cartea de pe:
CărtureștiRecenzii
Ai citit această carte?
Spune-ți părerea acordând-i o notă
Loading recommendations...
Loading recommendations...