Zona urbana

de Norbert Petrovici

Coperta Zona urbana - 1

"Prin descrierea socialismului atat ca imaginea rasturnata a capitalismului, cat si ca imaginea rasturnata a postsocialismului, Europa Centrala si de Est a ajuns sa fie reprezentata ca un loc cu procese sociale aparent diferite calitativ de restul lumii. Aceste naratiuni au fost coproduse de intelectuali occidentali si estici, insa nu sunt exceptionale, din contra aceste forme de insulizare pot fi regasite si in relatie cu alte regiuni periferiale. Cartea isi propune o reevaluare a conceptelor centrale care definesc regiunea Central si Est Europeana in perioada socialismului real existent. Porneste de la cazul Romaniei, mai precis al orasului Cluj si a reconstruieste conceptele sociologice centrale legate de socialism.

Socialismul a fost cel mai adesea descris ca un sistem autarhic. Industrializarea si urbanizarea pareau instrumentele principale prin care a fost decupat un spatiu intern, autonom, controlat de partidele comuniste. Romania a fost adesea tratata ca un caz exemplar al acestei teze. Analiza aceasta aratat ca nu putem sa ne bazam pe opozitia facila dintre autonomie si dependenta. Chiar daca economia politica socialista a avut propriile mecanisme endogene de crestere, ele trebuie evaluate si descrise in conjunctie cu procesele economice globale la care aceste economii participau de pe o pozitie periferica."
Norbert Petrovici (nascut 1980), doctor in sociologie la Universitatea "Babes-Bolyai". Este membru al Facultatii de Sociologie si Asistenta sociala din Universitatea "Babes-Bolyai" si este specializat in sociologie urbana si organizationala.

Număr de pagini330
Anul publicării2018
Limbă:Română
ISBN:9786068437958
Editura:Tact

Cumpără cartea de pe:

Cărturești

Recenzii

  • Ai citit această carte?

    Spune-ți părerea acordând-i o notă

Loading recommendations...

Loading recommendations...