O istorie a Campionatului Mondial de fotbal din Rusia 2018.
Cartea este, in egala masura, nu numai despre Deschamps si muschetarii sai de aur, ori despre Messi si Ronaldo, ci si despre Petru cel Mare, Ecaterina cea Mare, Stalin, Lenin, Trotki, Hrusciov, Rasputin si Putin…
Veti gasi acolo si dialogul meu cu Stavroghin, tragicul personaj al lui Dostoievski, precum si o sumedenie de povestioare despre misterioasa, nemarginita si temuta Rusie. - Marian Nazat
Fragment:
… Întâmplarea și-a pierdut interesul, pământul se învârte necontenit. Ca și mingea, șutată acum în Asia, într-un „un-doi” japonezo-sud-coreean. La Yokohoma, pe stadionul International, e o atmosferă incendiară, nici n-ai fi bănuit că asiaticii sunt într-atât de pătimași. Ronaldo și-a recăpătat vioiciunea și strălucirea, fotbaliștii au și ei zile bune și zile proaste. Azi, 30 iunie 2002, „Grăsuțul” ar putea câștiga de unul singur cu o Germanie apatică și cenușie. Întorc capul în stânga mea și, surpriză, dau nas în nas cu Bayron Moreno, arbitrul ecuadorian care i-a martelat pe italieni, în „optimi”. „Păcatul îi lucește în ochi”[1], se vede taman din Patagonia! „Señor, chiar nu-ți crapă obrazul de rușine?” îl iau în pleasnă. Sud-americanul îmi zâmbește părintește și îmi răspunde pe tonul cel mai blând cu putință: „Puștiulică, fotbalul a progresat și cu oameni ca noi. Acolo unde nimeni nu s-ar băga, apărem noi și îndeplinim poruncile șefilor planetari. Păi un turneu final de succes presupune ca țara gazdă să se califice măcar în «sferturi», dacă nu în semifinale. Macaronarii n-ar trebui să facă atâta tam-tam, în 1934, predecesorii mei i-au ajutat fățiș. Ca și în 1990, numai că din loja dispăruse Mussolini. Calificarea sud-coreenilor în semifinală înseamnă că fotbalul va atinge și aici o cotă de popularitate uriașă, iar profiturile vor spori exponențial. Eu n-am făcut decât să împlinesc dorința boșilor de la Nyon, așa că nu mă mai judeca atât de aspru. Nu eram eu, se găsea altcineva să fluiere în favoarea gazdelor, bye-bye !” Tac, nu mai am cuvinte…
–––––––––––––––––
[1] Alexei Nikolaevici Tolstoi, Petru I